Poljanska dolina ob Kolpi, kjer leži vasica Prelesje, v kateri se tik ob reki Kolpi nahaja domačija Madroničevih, nudi številne možnosti za sproščen oddih. Razgibano površje, pestri kulturna krajina in dediščina, podnebje in rastje z rahlim pridihom Mediterana ter šumenje reke Kolpe preprosto navdahnejo in sprostijo telo in duha.
Ko boste potepa željni, raziskali vse kotičke Poljanske doline bodisi peš ali s kolesom, se prepustili toku reke Kolpe ali prelenarili na njenih bregovih, vam priporočamo izlete po vinorodni Beli krajini in bližnji Kočevski, povzpnite se na Mirno goro, Gorjance, Kočevski rog, obiščite deželo Petra Klepca, v sosednji Hrvaški spoznajte Gorski kotar, kjer izvira Kolpa, Zeleni vir s sotesko Vražji prolaz ter nenazadnje obiščite Ogulin in se povzpnite na goro čarovnic – Klek.

Izdvajamo nekaj zanimiv izletov in možnosti rekreacije v bližnji okolici:

Zeleni vir in Vražji prolaz izleti

Zeleni vir in Vražji prolaz – 36 km – po dolini Kolpe, preko mejnega prehoda Petrina (45 minut vožnje).
foto: http://www.svijetokonas.net/putovanja/znamenitosti-hrvatske/zeleni-vir-i-vrazji-prolaz-gorski-kotar/

  Izvir Kolpe in dežela Petra Klepca izleti

  Izvir Kolpe in dežela Petra Klepca – 45 km – po dolini Kolpe do Osilnice (50 minut vožnje), čez maloobmejni prehod na izvira Kolpe (peš ali z avtomobilom do vstopa v nacionalni park Risnjak).
  Foto: http://dorothy.blog.siol.net/2008/05/02/dezela-petra-klepca/

   Pešpot Kozice (742 m.n.v.) pešpot

   Na pešpot, ki vas na vrhu Kujzic (Kozice 746 m n.m.v.) nagradi z enim najlepših razgledov na dolino Kolpe, se lahko odpravite peš ali s kolesom kar od nas. Najbližja markirana pot se začne v vasi Dol (1 km), druga pot se začne v Lazah (5 km) , tretja pa pri cerkvi v Predgradu (4 km), do koder se lahko pripeljete z avtomobilom.
   Foto: Vinko Kukman

    Najjužnejša slovenska pešpot pešpot

    Najjužnejša slovenska pešpot vodi tik ob reki Kolpi od Dolenjih Radenc (5 km čez Sodevce – 10 min z avtom) do Damlja. Sprehodili se boste mimo opuščenih mlinov in žag, uzrli vhod v najdaljšo belokranjsko jamo Kobiljačo in šli čez najjužnejšo točko Slovenije.

     Trška pešpot pešpot

     Trška pešpot se vije po nekdanjih poteh, ki so vodile iz doline Kolpe v Stari trg ob Kolpi (375 m n.m.v.). Do najbližje markacije se odpravite peš od nas (Kot– 1km), se povzpnite v Stari trg in se od tam po drugi strani spustite v Sodevce in ob Kolpi navzgor do Prelesja.
     Foto: Interaktivni atlas Slovenije, Založba Mladinska knjiga, 1998.

      Arheološka pešpot Spaha pešpot

      Arheološka pešpot Spaha (Brezovica – 10 km, 15 minut z avtom) – obiščite arheološko najdišče in odkrili boste življenje izpred 6500 let. Na 3,5 km dolgo pot se odpravite iz Vidma pri Brezovici. Vodila vas bo mimo zapuščene kočevarske vasi Prerigelj do vrha Spahe (834 m n.m.v.).

       Sodevska stena in Sodevski kal razgledna točka

       Na Sodevsko steno (362 m n.m.v.) se odpravite peš iz Sodevcev (2 km – peš 25 min) ali po markirani Trški pešpoti. Eno izmed izhodišč se nahaja tudi ob cesti Stari trg – Vinica. Tukajšnja pot vodi mimo sodevskega kala na steno in v Sodevce.
       Foto: Matjaž Intihar

        Kolesarska pot ob Kolpi pešpot

        Enkraten izlet s številnimi možnostmi za kopanje!
        Foto: http://www.slotrips.si/slo/gorsko-kolesarjenje/trip/1089/Ob-kolpi-najjuznejsa-tocka-slovenije

         © 2024 Gostinstvo Madronič, izvedba ARHIMOD, Iztok Mrzljak s.p.

         Back to top